Zdobycie umiejętności niezbędnych w pracy cukiernika.
1. Maszyny i urządzenia do wytwarzania i obróbki ciasta.
2. Znaczenie i rola żywności w życiu człowieka.
3. Rola drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym.
4. Metody utrwalania żywności.
5. Surowce i dodatki do żywności.
6. Procesy technologiczne półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych – ciastkarskich.
7. Substancje żelujące.
8. Wyroby owocowe.
9. Proces tworzenia ciasta.
10. Ciasta drożdżowe.
11. Ciasta parzone.
12. Ciasta kruche i półkruche.
13. Ciasta piernikowe.
14. Ciasta francuskie i półfrancuskie.
15. Ciasta biszkoptowe.
16. Ciasta biszkoptowo tłuszczowe.
17. Wady ciast.
18. Zasady ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie cukierniczym.